Hoe onderhoudt u uw motorzaag?

Wanneer u klaar bent met zagen, doet u er goed aan wat onderhoud te plegen. U houdt zo een goede werking en veiligheid en u weet ook dat de zaag gereed is voor de volgende keer. De behoefte aan onderhoud is vanzelfsprekend afhankelijk van de mate waarin u uw zaag gebruikt.

De ketting scherpen

Het vijlen van de ketting is een belangrijk deel van het onderhoud en houdt eigenlijk niet veel in wanneer u gebruik maakt van de apparatuur van Husqvarna en de instructies volgt. (2) Het is allereenvoudigst wanneer u tussen de beurten niet lang wacht. Zet de zaag vast. Zet vervolgens de ketting vast door de kettingrem te activeren. (1) Begin met de snijtanden. Leg de vijlmal op de ketting met de pijlen in de richting van de zaagbladpunt. (3) Leg de vijl in de juiste hoek tegen de rollen. Vijl om de tand met gelijkmatige halen van u af. (4) Draai de zaag vervolgens om en vijl de rest van de snijtanden. (5)

Het vijlen van de dieptemaatblokjes

Ongeveer om de drie vijlbeurten, vijlt u ook de dieptestellers die ertussen zitten. Hou de mal stevig met de hand vast. (6) Kies “hard” of “soft” afhankelijk van het feit of u meestal harde of zachte houtsoorten zaagt. Pak de platte vijl in uw andere hand en vijl de dieptemaatblokjes tot de vijl tegen de mal komt. (7)

Ketting en zaagblad vervangen

Wanneer de snijtanden na een aantal vijlbeurten korter zijn dan 4 mm op het langste deel van de snijtanden, moet u de ketting vervangen. (8) Maak het zaagblad los en plaats de nieuwe ketting. Stel de spanning van de ketting zorgvuldig af. Een slappe ketting kan eraf springen en een te strak gespannen ketting zorgt voor extra slijtage aan het blad. De ketting moet aan de onderkant tegen het blad liggen en met de hand makkelijk rond te draaien zijn, is dit het geval is de ketting spanning in orde.

Schoonmaken

Met betrekking tot het overige onderhoud zijn er een aantal zaken die u af en toe moet schoonmaken. Maak het koppelingsdeksel en de remband van de kettingrem schoon. Reinig ook het zaagblad. Verwijder het cilinderdeksel en reinig de luchtfilter. (9) Haal eventueel vuil van de koelflenzen van de cilinder. Maak indien nodig ook de luchtinlaat schoon. kijk af en toe of de schoepen van het vliegwiel schoon zijn, zodat de motorkoeling goed blijft. (10)

Controle

Het is ook goed om eens te controleren of bepaalde onderdelen naar behoren werken. Dat geldt vooral voor de kettingrem, gashendel, kettingvanger en kettingsmering. Controleer ook of het tandwiel heel is en niet al te versleten. Controleer ook of bouten en moeren vatgedraaid zijn. Lees meer over service in de gebruiksaanwijzing van de zaag.

 

 

 

Meer info over dit artikel?
Bel ons

03 322 88 00

Mail ons

info@beeckman.com

Bezoek ons

Turnhoutsebaan 90
2110 Wijnegem

Menu